Zašto jača kuna

Zašto jača kuna? Jačanje kune iznenadilo je mnoge financijske stručnjake, a koja je zahvaljujući sve većem broju investicija kao i brzom oporavku gospodarstva ojačala za više od 1%. Zbog pozitivnih pomaka na području gospodarstva procjenjuje se kako je došlo do velikih pomaka u jačanju kune koja je porasla za 1,74%. Na temelju analize koju je […]


zašto jača kuna

Zašto jača kuna? Jačanje kune iznenadilo je mnoge financijske stručnjake, a koja je zahvaljujući sve većem broju investicija kao i brzom oporavku gospodarstva ojačala za više od 1%. Zbog pozitivnih pomaka na području gospodarstva procjenjuje se kako je došlo do velikih pomaka u jačanju kune koja je porasla za 1,74%.

Na temelju analize koju je iznijela Hrvatska narodna banka, kuna je u neprekidnom rastu od početka 2017. godine, pa se tako procjenjuje da je hrvatska valuta dosta ojačala u odnosu prema europskoj.

Porast hrvatske valute nije čudan obzirom da je došlo do priljeva deviza kao i oporavka gospodarstva. Proces jačanja kune nije došao sam od sebe i bez veće podrške. To se dogodilo najviše uz pomoć korporativnih ponuda deviza na transakcije ili investicije.

Nije zanemariva ni zarada od turizma kada je u pitanju osnaženje kune. Hrvatska narodna banka nastavila je voditi restriktivnu monetarnu politiku zbog čega je bila smanjena likvidnost, a kuna je nastavila jačati.

Kada je u vrijeme recesije na neko vrijeme bila smanjena potražnja za kreditima, Hrvatska narodna banka je oslabila monetarnu politiku, kuna je oslabila, a fiskalni rizici nastavili su se povećavati. Godine 2014. devizni tečaj za 1 euro iznosio je 7,63 kn. Godine 2015. prestali su deprecijacijski pritisci na kunu, a HNB je počeo polako provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku.

Jačanje valute utjecalo je na građane kao i na poduzetnike. Tako je svima s kreditom u eurima rata od 400 eura bila za 52 kune niža nego početkom 2017. godine. Pretpostavlja se da ako ponuda eura ostane visoka, tečaj bi se mogao vratiti na vrijednost od 7,20 koliko je iznosio u ljeto 2010. godine.

Proces jačanja kune traje već neko vrijeme, a na što je najviše utjecala povoljna situacija na tržištima kapitala izvan granica Hrvatske, što je pomoglo smanjiti pritisak na razduživanje sektora unutar države kao što su banke i brojne tvrtke te poboljšati stanje na tekućem računu prilikom rasta izvoza.

Pretpostavlja se da ako tečaj padne ispod 7,40 kn, Hrvatska narodna banka mogla bi intervenirati kao branitelj tečaja tako što bi barem privremeno ublažila jačanje domaće valute ili zaustavila rast. Pozitivna predviđanja očekuju se i dalje, pa se tako procjenjuje kako će se tečaj kretati od 7,35 do 7,55 kn.

Foto: everything possible/Shutterstock