Što mora imati putni nalog

Putni nalog je pojam s kojim se susreću svi oni koji moraju zbog poslovnih razloga često putovati. Kako bi sve bilo u skladu sa zakonom, slijedi nekoliko informacija o tome što mora imati putni nalog. Člankom 14. Pravilnika o porezu na dohodak određeno je kako se neoporezivi primici, ali i sva službena putovanja mogu priznati […]


što mora imati putni nalog

Putni nalog je pojam s kojim se susreću svi oni koji moraju zbog poslovnih razloga često putovati. Kako bi sve bilo u skladu sa zakonom, slijedi nekoliko informacija o tome što mora imati putni nalog.

Člankom 14. Pravilnika o porezu na dohodak određeno je kako se neoporezivi primici, ali i sva službena putovanja mogu priznati samo na temelju vjerodostojnih isprava poput računa, potvrda o kartama i obračunima.

Službena putovanja moraju biti registrirana i opravdana, gdje se pazi da svaki račun bude opravdan. Izdaci koji se odnose na službena putovanja, a u koje se ubraja naknada korištenja privatnog automobila u službene svrhe, naknada za prijevozne troškove i ostalo, moraju se obračunati na temelju putnog naloga te svih priloženih isprava koji se nalaze na nalogu.

Dobro je znati kako ne postoji zakonom propisana forma naloga, ali bez obzira u kakvom se obliku izdaje, pravilnikom je određen sadržaj koji putni nalog mora imati.

Na njemu se mora nalaziti ime i prezime osobe koja je bila na putovanju, svrha putovanja, vrijeme kretanja na put, trajanje putovanja, nadnevak izdavanja, podaci o prijevoznom sredstvu kojim putuje, mjestu gdje je putovala, vrijeme povratka s puta.

Putni nalog da bi bio valjan mora imati potpis i pečat ovlaštene osobe, izvješće s puta, likvidaciju obračuna i obračun troškova. Nedostaje li bi koji od navedenih elemenata, putni nalog neće vrijediti. Kako ne bi imali problema s Poreznom upravom, potrebno je obratiti pozornost na sadržaj naloga.

Pored putnog naloga na kojem se trebaju nalaziti svi spomenuti podaci, važno je priložiti isprave kojima će se dokazati sve što je navedeno u nalogu, a to su računi za smještaj, cestarine i drugo.

Kod smještaja treba posebno paziti jer ako je su ručak i večera navedeni, dnevnice se umanjuju za 60% ukoliko su uključena sva tri obroka.

Prilikom službenog putovanja treba obratiti pozornost na paket koji nudi hotel i radi li se o punom pansionu ili polupansionu. O tome će ovisiti hoće li doći do umanjivanja dnevnica.

Kako bi se izbjegle neugodnosti s poreznim tijelima, potrebno je educirati zaposlene o načinu kako će voditi evidenciju putnih naloga te sve odraditi u skladu sa zakonom.

Foto: kurhan/Shutterstock