Rast cijena vina

2016. godina zabilježena je kao jedna od boljih što se tiče klimatskih uvjeta i poljoprivredne proizvodnje. No, iako je došlo do nekih rekordnih uroda, na tržištu je to ostalo neprimjetno te nije došlo do značajnijeg pada cijena. Prema aktualnim podacima od strane DZS-a cijene u poljoprivredi 2016. godine bile su za 1,7 posto niže nego […]


graf rasta

2016. godina zabilježena je kao jedna od boljih što se tiče klimatskih uvjeta i poljoprivredne proizvodnje. No, iako je došlo do nekih rekordnih uroda, na tržištu je to ostalo neprimjetno te nije došlo do značajnijeg pada cijena.

Prema aktualnim podacima od strane DZS-a cijene u poljoprivredi 2016. godine bile su za 1,7 posto niže nego 2015. godine. Najveće iznenađenje su cijene vina kod kojih se dogodilo značajan skok cijena te su one skočile za čak 16,1, posto iako na tržištu nije bilo negativnih poremećaja koji bi na to utjecali.

Domaći vinari smanjili su izvoz vina za oko 20 posto dok je u isto vrijeme uvoz bio veći za čak 3 posto. Hrvatsko tržište preplavile su velike količine jeftinog vina, najviše iz Italije, Makedonije i s Kosova. No, domaći vinari su ipak odlučili podići cijene svojih vina za 1,3 kune po jednoj litri.

Ovakav rast cijena traje već nekoliko godina, a stručnjaci ga opravdavaju time da je kvaliteta vina dosta porasla kao i da se proizvodi manje količina vina. Ipak, valja biti oprezan jer postoji mogućnost da je do rasta cijena došlo zbog umjetnog bildanja koje se događa uslijed niske profitabilnosti vinara te pokušaja da većim cijenama nastoje kompenzirati lošu prodaju. No, postoji problem. Domaći vinari sigurno ne mogu konkurirati s visokim cijenama uvoznom vinu koje je znatno jeftinije jer kupovna moć je niska.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Matija Brlošić, kaže kako je niska cijena stvorena umjetno te je znatno niža od cijena u zemljama koje okružuju Hrvatsku. Smatra da bi zbog toga ove godine mogao biti zabilježen manjak, ako uz to još i urod pšenice ne bude dobar. Kao pozitivan pomak naveo je povećanje cijena svinja. Cijene svinja rastu zbog trendova u EU zbog čega je došlo do potražnje za domaćim svinjama i u Hrvatskoj. Uz to, na potražnju za domaćim svinjama utjecala je i odlična turistička sezona te afere oko uvoza mesa. Iako su cijene svinja porasle za samo 2 posto, radi se pozitivnom pomaku jer do sada su bilježile nekoliko godina pad.

S druge strane, cijene mlijeka su u padu i to za skoro 10 posto. A isto se dogodilo i s proizvodnjom koja je rekordno niska. No, bitno je napomenuti kako je i cijena mineralnog gnojiva pala i to za 14,2 posto što znači i veća ulaganja i prinose.

Foto: everything possible/Shutterstock