Oglašavanje u posljednjem desetljeću i trendovi digitalizacije

Tradicionalni media mix više ne funkcionira, kaže Ivan Nikolašević iz agencije Advans Zagreb. Nema smisla slati poruke putem određenih medija u nadi da ćemo možda pogoditi dio skupine. To je u današnje digitalno doba jednostavno preskupo i nelogično. Nema smisla oglašavati ono što je oglašivaču u planu ili u fokusu, već treba oglašavati ono što […]


oglašavanje i trendovi digitalizacije

Tradicionalni media mix više ne funkcionira, kaže Ivan Nikolašević iz agencije Advans Zagreb. Nema smisla slati poruke putem određenih medija u nadi da ćemo možda pogoditi dio skupine. To je u današnje digitalno doba jednostavno preskupo i nelogično.

Nema smisla oglašavati ono što je oglašivaču u planu ili u fokusu, već treba oglašavati ono što je potrošač od nas tražio i što znamo da mu treba. Nikolašević zaključuje da tradicionalni mediji gube utrku zbog slabe interakcijske mogućnosti s potrošačima.

Potrošači danas imaju nepregledne mogućnosti u smislu komunikacije s brandovima. Smanjuje se vrijeme razmišljanja o kupnji, dojam se stječe brže i ako je prvi dojam ili prvo iskustvo negativno, tada se kupci jednostavno okreću negdje drugdje.

Tehnologija je promijenila navike kupaca, a mijenja i navike samih oglašivača pri komunikaciji s tim istim kupcima. Napredak tehnologija omogućava analitiku koja vodi do personalizacije u pristupu kupcu i na kraju do personalizacije samih proizvoda koje kupac kupuje.

Oglašavanje prelazi granice samih klasičnih oglasa i uloge medijskih kanala komunikacije s kupcima preuzimaju mobilne aplikacije, takozvane grupe “influencer-a”, blogeri i slično.

Veliki je izazov i za agencije, a i za oglašivače držati korak s kupcima i obratiti im se u pravo vrijeme na pravome mjestu, zaključuje Ivan Nikolašević.