Kupnja prve nekretnine

Imate li manje od 45 godina, sada je pravo vrijeme da razmislite o kupnji vaše prve nekretnine. Naime, aktualna Vlada zalaže se za subvencioniranje stanova za mlade kao jednu od mjera demografske obnove. Provedena je javna rasprava, a novi prijedlog zakona o subvencioniranju stambenih kredita konačno je dobio svoje zadnje preinake te je spreman za […]


ključevi od stana

Imate li manje od 45 godina, sada je pravo vrijeme da razmislite o kupnji vaše prve nekretnine. Naime, aktualna Vlada zalaže se za subvencioniranje stanova za mlade kao jednu od mjera demografske obnove. Provedena je javna rasprava, a novi prijedlog zakona o subvencioniranju stambenih kredita konačno je dobio svoje zadnje preinake te je spreman za izlazak pred Vladu.

Jedna od mjera koje uključuju ovaj novi zakon je ta da će država u prve četiri godine plaćanja kredita, plaćati pola rate kredita. Isto tako, ministarstvo graditeljstva je odlučilo poslušati prijedloge građana i struke te je uvelo i sufinanciranje izgradnje obiteljske kuće, a ne samo sufinanciranje kupnje obiteljske kuće kao što je to bilo do sada. Da bi dobio ovo sufinanciranje, vlasnik će u ministarstvo morati donijeti građevinsku dozvolu, vlasnički list te troškovnik, a ministarstvo će nakon toga odlučiti poštuju li se sve zakonske odredbe za sufinanciranje gradnje kuće.

Što se tiče kupnje stanova, u novom zakonu došlo je do promjene maksimalne dopuštene cijene po kvadratu stana. Iako je bilo planirano da cijena bude 1900 eura po kvadratnom metru, cijena je dosta srezana i ona sada iznosi maksimalnih 1500 eura po kvadratnom metru. Razlog smanjenja cijene objasnio je ministar graditeljstva Lovro Kuščević koji je izjavio da su dobili informacije s terena od tvrtki zaduženih za promet nekretnina, banaka i drugih institucija kako su cijene nekretnina porasle zbog sufinanciranja kredita od strane države.

Neki stručnjaci smatraju da je sada idealno vrijeme da kupite svoju prvu nekretninu. Naime, postoji mogućnost da sredinom i krajem godine kada budu raspisani poticaji više neće biti dostupnih stanova te da i ako bude bilo, da će biti skuplji nego sada.

Ministar Lovro Kuščević dogovorio je s bankama da kamata za vrijeme subvencije države neće biti veća od 3,75 posto. Ono što je ostalo od prijašnjeg prijedloga je to da za stan nećete smjeti izdvojiti više od 100 tisuća eura. Nadalje, Kuščević se nada kako će biti ispoštovani svi rokovi i kako provedba zakona krenuti već od srpnja 2017. godine.

Važno je znati da će zakon obuhvaćati i produljenje subvencije za dvije godine na svako dijete koje se rodi u tom periodu. Godinu dana duže subvencionirat će se i one obitelji čiji je invaliditet veći od 50 posto.

Foto: Stock-Asso/Shutterstock