Kako koristiti Internet bankarstvo

Dosta vam je dugotrajnog čekanja u redovima kako biste platili sve pristigle račune. Osim što gubite živce, gubite i svoje dragocjeno vrijeme.  Zamijenite čekanje u redovima s par klikova i platite svoje račune brzo, lako i sigurno putem Internet bankarstva. Prije samog korištenja dovoljno je proći par koraka kako biste se upoznali s time kako […]


internet bankarstvo

Dosta vam je dugotrajnog čekanja u redovima kako biste platili sve pristigle račune. Osim što gubite živce, gubite i svoje dragocjeno vrijeme.  Zamijenite čekanje u redovima s par klikova i platite svoje račune brzo, lako i sigurno putem Internet bankarstva.

Prije samog korištenja dovoljno je proći par koraka kako biste se upoznali s time kako Internet bankarstvo funkcionira.

Za početak morat ćete otići u poslovnicu banke gdje imate otvoreni tekući račun. U banci ćete dobiti token ili USB stick,  a to su uređaji pomoću kojeg ćete pristupiti svom računu putem Interneta. Računu možete pristupiti bilo kada i bilo gdje, a detaljne upute o tome kako koristiti Internet bankarstvo dobit ćete u vašoj banci.

Kada pristupite Internet stranici vaše banke i polja za unos pina za korištenje Internet bankarstva, morat ćete u polja upisati dva pina. Jedan pin dobit ćete u banci zajedno s tokenom i svaki put morat ćete ga upisati u za to predviđeno polje, a drugi pin ćete dobiti nakon što pin upišete u token. Pripazite da dobro prepišete i unesete pinove s tokena jer bi vam se u protivnom mogao onemogućiti dolazak do računa.

Razina sigurnosti kod poslovanja s tokenom je na visokom nivou, no ipak, morate uvijek biti na oprezu kada se radi o vašem novcu. Pripazite na to gdje ostavljate token. Stavljajte ga uvijek na isto mjesto i nemojte ga nikada nikome davati ili posuđivati. Pin uz pomoć kojeg možete aktivirate token nemojte zapisivati na token jer bi tako onaj tko ga pronađe imao ulaz u vaš račun.

Nakon što ste unijeli sve pinove, otvorit će vam se stranica s jasnim pregledom vašeg računa. Sada možete vršiti sve uplate i isplate s vašeg računa uz par klikova mišem. Svakodnevno, s bilo koje lokacije u svijetu, možete provjeravati stanje vašeg računa, provjeravati promete i tako imati jasan uvid u trošenje vašeg novca.

Prednosti Internet bankarstva su goleme i nije za iznenaditi da je njegov porast svake godine sve veći, u postotku od 20 posto. Plaćanje računa je brže, preglednije, troškovi se smanjuju, a s time i papiriolgija. Korisnici mogu vidjeti svoje dospjele obveze po karticama i kreditima, ali i sve detalje računa i oročenih depozita. Uz to mogu ugovoriti trajne naloge, ali i znatno uštedjeti jer naknade za provedena plaćanja su puno niža.

U ovo teško vrijeme kada nam je svaka kuna bitna i sve više smo orijentirani prema štednji, nije ni čudo da je Internet bankarstvo toliko postalo popularno, bilježeći svaki dan sve više korisnika.

Foto: Everything/Shutterstock